16 Mayıs Bandırma Gemisi

Mustafa Kemal Paşa, 16 Mayıs 1919’da, İstanbul’dan Samsun’a doğru yola çıktı.

Mustafa Kemal Paşa ve kurmaylarının Samsun’a yolculuğu, bir ulusun kaderini değiştirdi. 16 Mayıs 1919’da Bandırma Vapuru, Mustafa Kemal ve silah arkadaşlarını alarak İstanbul’dan Anadolu’ya hareket etti. Toplam olarak gemide; Atatürk ve Karargâhı 22, Er ve erbaşlar 25, Müşavir ve kâtipler 8, Gemi personeli 21 olmak üzere toplam 76 kişi bulunmaktaydı.

Tarihin en önemli dönüm noktalarından birine şahitlik eden Bandırma Vapuru’nun hikayesi İstanbul Karaköy İskelesi’nden başladı. Kaptanı olarak İsmail Hakkı atandı. İsmail Hakkı kaptan Karadeniz de tecrübeli çok donanımlı bir kaptandı. İşgal güçlerinin gözleri, sürekli Bandırma Vapuru’nun üzerindeydi. Bu durum vapur hareket ettiği sırada da değişmedi.

İngilizler vapurda silah aradı

Atatürk’ün Samsun’a çıkışının önemli olduğunu aktaran İstanbul Üniversitesi Tarih Bölümü Öğretim Üyesi Prof. Dr. Cezmi Eraslan ”Karadeniz’e çıkmadan önce ihbar var silah arayacağız diye gemiyi durduruyorlar. Arıyorlar bir şey bulamıyorlar. Mustafa Kemal’in ahmaklar silah arıyorlar biz oraya beynimizi götürüyoruz yani bu bir niyet mücadelesidir, inanç mücadelesidir”

“Çılgın Türklerde umut var, kararlılık var”

Bandırma Vapuru’ nda, yerini alan kurmaylardan biri de Topçu Binbaşı Kemal Doğan’dı. Doğan’ın 90 yaşındaki kızı Ayfer Neyzi, Bandırma Vapuru’nun zorlu yolculuğunun anılarıyla büyüdü.

Ayfer Neyzi yaşadığı anılardan birini şu sözlerle anlatıyor:

”Babamla yaptığımız bir konuşma aklıma gelir; baba dedim nasıl cesaret ettiniz. Nasıl göze aldınız? O anki memleketin durumu? Şöyle bir baktı kısa ve kesin ‘Ya daha ne yapacaktık’ dedi? Çılgın Türklerde umut var, kararlılık var. Cesurdular, liyakatliydiler. Vatan sevgisiyle doluydular.”

3 gün süren yolculuğun ardından Bandırma Vapuru, 19 Mayıs 1919 sabahı Samsun’a ulaştı.

Bağımsızlığı ,hürriyeti hediye ettin Ümmetten, Millet yaratın
Ulu önderim GAZİ. M.K.Atatürk
Ve Silah arkadaşlarına Minnettarız ,rabbim mekanlarını Cennet kılsın . Çağdaş Kadınlar Derneği Kurucu Başkanı Sakine SAYAR

Kaynaklar: Genelkurmay Askeri Tarih ve Stratejik Etütler Başkanlığı